Köpguide om hur man väljer det bästa mobilskal

När det gäller att köpa ett skal till din mobiltelefon finns det några saker du borde veta. I den här köpguiden skriver vi olika formfaktorer, vilka material som vanligtvis används, olika tilläggsfunktioner och varumärken att leta efter.

En av de viktigaste besluten du måste ta när du köper ett mobilskydd är att välja vilken typ av skal du vill ha. Här är några av de vanligaste alternativen som finns tillgängliga:

Standard: dessa skal skyddar baksidan och sidorna på din smartphone, samtidigt som skärmen är fullt tillgänglig. Ibland kommer en upphöjd läpp att omge skärmen för att skydda den från att ta en direkt träff. Denna enkla design är alternativet för många användare på grund av sin lätta vikt, bra skydd och tillgänglighet.

Bumper: Detta minimalistiska skydd lämnar ofta baksidan av din telefon, men innehåller stötdämpande material runt varje hörn för att förhindra skador. Ibland har skydden tunna eller transparanta kanter. Dom tenderar att vara lätta men erbjuder ett mycket begränsat skydd.

Tuffa / hybridskal: dessa skal betonar skydd över stil och är ofta konstruerade av flera lager av olika material för maximal effekt. Förutom att skydda från droppar, stötar och repor, innehåller vissa hårda skal extra skydd mot vatten eller damm, och sådana skydd är IP-klasat, som IP68. Det första numret är vanligtvis sex, vilket motsvarar fullständigt dammmotstånd, och det andra numret är vanligtvis sju eller åtta, vilket innebär att din smartphone är skyddad mot vatten. Var medveten om att detta skydd endast sträcker sig till viss djup och tid, t.ex. upp till en meter i 30 minuter.

Mobilfodral: Som namnet antyder, ett skydd som täcker baksidan och sidorna av din telefon och en del täcker skärmen. Dessa skydd är ganska skrymmande och tillåter inte snabb åtkomst till din telefons skärm, men gör det bra med utmärkt skärmskydd och utrymme för andra funktioner som kortplats eller stativ. Folios kallas ibland plånbok eller flip fodral.

Pouch: Pouch är unik, eftersom den helt täcker din smartphone på alla sidor. Det gör den ganska skyddat, men kräver också att du tar bort din telefon från skyddet innan den kan användas och normalt är sådan användning där skador kan uppstå. Pouch behöver inte passa varje enskild smartphone, så du kan återanvända en Pouch för flera mobiltelefoner av samma storlek.

mobilskal är vanligtvis gjorda av olika typer av plast, men andra material kan också hittas. Här är några av de vanligaste valen:

Silikon / Gel / Gummi: Dessa mjuka och flexibla material går av många namn, men de är generellt billiga att producera, ger måttligt skydd och brukar ha bra grepp för att förhindra att du oavsiktligt tappar telefonen.

Polykarbonat / TPU: Dessa är de vanligaste plasterna som används för mobilskal. Polykarbonat ger bra skydd mot repor och slagmotstånd, medan TPU är lite mjukare och mindre idealisk för slagmotstånd. Flera skikt som används i båda dessa material tenderar att ge bättre skydd än vad du skulle få från ett enda lager av annan typ av skal. Dessa plaster tillåter också mer invecklade och sofistikerade mönster än silikon.

Läder: Läder material är ett annat val, särskilt för mobilfodral, flip och plånbokstil. De brukar vara snyggare än plastskal, men tenderar att vara lite större än plastskal. Inom denna kategori, äkta läderväskor tenderar att kosta mer än fodral gjorda med syntetiska läder alternativ, men båda erbjuder en klassisk utseende.

Aluminium: Metaller används mindre i mobilskal eftersom de tenderar att påverka den trådlösa signalstyrka (Wifi), men genom smart teknik (eller användning av flera material) är det möjligt att undvika denna nackdel. Aluminiumlegeringar är vanligt bland skal, vilket ger utmärkt styvhet och repskydd, men kanske mindre slagmotstånd än med ett flexibelt material.

Trä: Trä används inte ofta för telefon skal, eftersom det är kostsamt att producera. Dess olexibilitet betyder också att flera bitar eller lim måste användas för att fästa det runt din telefon. Det ger dock en unik utseende och känsla, med anständigt skydd också.