Skydda din Android från virus

Samtidigt som Android blir allt populärare blir säkerhetsriskerna allt större. Google har jobbat aktivt, och gör det än idag, för att stoppa infekterade appar från att inta Market. Men trots det finns det en hel del svarta får man kan stöta på om man inte är varsam. Vad det handlar om är ofta appar som kamouflerar sig som någonting annat men använder din telefon för att skicka betal-sms eller liknande.

Så vad kan du göra för att undvika detta?

Följ listan nedan om du känner att säkerheten i din telefon är viktig för dig.

 

  • Om du känner dig det minsta osäker är det första du bör göra att undersöka app-utgivaren. Vad har han släppt för tidigare appar? Verkar någon väldigt misstänksam? Ja, då kanske det är bäst att hålla sig borta.

 

  • Läs recensioner. Google Market är en bra plats att börja på, men om du vill vara på den säkra sidan så tveka inte på att googla appen för hitta mer tillförlitliga källor.

 

  • Kolla alltid vad appen vill ha tillgång till innan du installerar den. Vill den kunna läsa dina SMS fast det bara är en app som ska fungera som en ficklampa? Då finns det absolut en risk att appen kan utgöra en risk för din telefon.

 

  • Undvik att installera appar som du inte laddat ner från Market – om du nu inte vet vad du håller på med. Detta då dessa filer nödvändigtvis inte gått igenom någon säkerhetskontroll och kan innehålla praktiskt taget vad som helst.

 

  • Lägg in ett antivirusprogram. Detta kan anses lite extremt men faktum är att det inte påverkar telefonens prestanda nämnvärt att ha programet igång och det ger absolut ett extra skydd. Avast är ett exempel på en antivirus-app med väldigt gott omdöme som dessutom har en massa andra bra funktioner.

 

Cover artLadda ner Avast Mobile Security & Antivirus här